Qa Engineer Це Фахівець, Який Відповідає За Якість Продукту

По-перше, стали відрізняти Software Testing Engineer – який перевіряє якість коду — і Quality Assurance Engineer, який займається верхнеуровневой оцінкою якості ПЗ. По-друге, тестувальники розділилися на мануальщика — які перевіряють код вручну — і автоматизаторів — які пишуть Автотест. З недоліків варто відзначити монотонність роботи, оскільки деякі аспекти тестування можуть стати рутинними, особливо при виконанні тих самих тестів для кількох версій продукту.

junior qa engineer обовязки

Ну а навички розповсюдження знань та навчання молодших спеціалістів є запорукою успіху на вищих позиціях. Я б радив також подивитися поглиблені курси по кожній із вивчених технологій і переглянути щось із того, що вказують у вакансіях для QA, але чого немає у ваших компетенціях. Хорошою шпаргалкою для накопичення досвіду є вакансії та резюме рівнем вище». Серед перспектив роботи QA — безперервне прокачування скілів і, як наслідок, підвищення рівня компенсації. Щоб заробляти більше, тестувальнику потрібно освоювати додаткові чи суміжні навички. Наприклад, скіли тестування навантаження, програмування, менторство або лідерство.

Які Субспеціалісти Є В Професії Тестувальників І Чим Вони Відрізняються

Цей фахівець має досвід і в мануальному, і в автоматизованому тестуванні. Аналіз проведеного тестування, а також дефектів, що надійшли від кінцевого користувача чи команди підтримки. QA створює документи про дефекти, визначає їхні пріоритети і створює звіт про проведене тестування. Виходить, що Quality Assurance включає в себе Quality Control, який включає в себе тестування ПЗ. IT-сфера з кожним днем ​​розширюється, з’являються нові напрямки і професії.

  • А ось якщо захопити ще автоматизацію, то займатися доведеться довше, і рік вже не виглядає завищеним терміном.
  • Наприклад, скіли тестування навантаження, програмування, менторство або лідерство.
  • Напівтехнічні навички сфокусовані на оптимізації роботи.
  • Розвивати кар’єру QA-інженера можна в багатьох напрямах.
  • В Україні відмінності між посадами QA і тестувальника ПЗ майже відсутні, і на практиці це одне і те ж.

Це фахівець, який може виконувати деякі задачі самостійно, а деякі — за допомогою інших. Зазвичай робота Junior контролюється більш досвідченими інженерами. Компенсація може варіюватися від 600$ до 1100$ на місяць. Кожен результат виконання тесту є доказом працездатності певної версії продукту при зазначених умовах. До речі, якщо змінити код продукту хоча б на один рядок — зміниться версія продукту і всі тести треба буде запускати знову.

Різниця Між Handbook, Automation Та General

Можливо, це не зовсім gentle ability, але про його важливість сказали всі опитані QA. Актуальні статистики зарплат можна переглядати у зарплатному віджеті DOU. Перший український ресурс про інтернет-маркетинг та пошукові системи в Україні. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

junior qa engineer обовязки

Щоб залишатися в темі і дізнаватися всі деталі першим, читай рубрику від Kharkiv IT Cluster «Професії в IT». З огляду на запит на автотестування, це область, яка дає можливість не лише професійно розвиватись, а й претендувати на гідну заробітну плату. Тут з’являється своя рутина — контроль результатів цих автотестів, їх коригування за потреби, налаштування та підтримка середовища виконання тестів.

Обов’язки Тестувальника

Аби розвиватися у цій сфері, потрібно відслідковувати нові тренди, шукати ресурси для самоосвіти, підписуватися на експертів у галузі. Для початківців можу порадити матеріали авторства Романа Савіна — вони легко написані та прості для розуміння. Свого часу його книга «Тестирование dot com, или Пособие по жестокому обращению с багами» мені дуже допомогла розібратися, як працює тестування. Читання більш технічних книг корисне, коли ти вже розбираєшся у сфері та маєш практичний досвід.

junior qa engineer обовязки

Тестувальник повинен бути достатньо винахідливим, щоб підходити до перевірки виконаної роботи не тривіально. Також потрібно розуміти, що доведеться багато спілкуватися з людьми, і це не та професія, де можна сховатися за монітором, щоб вас ніхто не чіпав». «На старті важливе володіння тулзами для тестування API (Postman та SoapUI), Charles та/або Fiddler.

Завдання QA інженера рівня Senior — налагоджувати внутрішні процеси тестування, нести відповідальність за роботу, давати поради молодшим членам команди. Не забуваємо, що Джіні орієнтований на український ринок, а на міжнародному ринку зарплати QA-інженерів вище. У США, наприклад, середня зарплата тестувальника – ninety qa automation вакансии six тисяч на рік, що в місяць дає eight тисяч доларів. Можна вибрати сферу діяльності собі до душі, і тестувати цікаві продукти.

Automation QA пишуть код для автоматизованих скриптів тестування, що моделюють взаємодію користувачів і перевіряють різні функції програм. Звичайно, якщо компанія працює не на іноземного замовника, то англійська мова може бути відсутня у вимогах до QA-фахівця. Як я й казала, для входу в професію необхідні певні onerous skills. https://wizardsdev.com/ Їх може дати технічна освіта, котра дає хороший старт у професії попри те, що не є обов’язковою. Або самоосвіта — за умови, що ви маєте для неї достатньо часу, бажання та мотивації. Але перелік вимог до кандидата більше залежить від специфіки продукту й загалом компанії — те, що цінується однією, може зовсім не мати значення для іншої.

junior qa engineer обовязки

Важливо побудувати в себе в голові велику картинку того, як відбувається розробка та тестування, а вже потім заповнювати пробіли та заглиблюватись. Більшість людей уявляють QA-інженера як людину, яка щодня натискає на будь-які випадкові елементи управління програми з надією, що вона зламається. І при цьому вважають, що для посади тестувальника не треба мати глибоких технічних знань, а отже — легше пройти співбесіду та «увійти в ІТ». Якщо це комбінація навичок, може бути напрям Head/Lead».

Саме тому тести доводиться проводити по декілька разів. Для повноцінної та передбачуваної роботи всього проєкту потрібно мати продуманий підхід до тестування, знати список задач та кількість часу на виконання кожної з них. Також важливо розуміти наявні ризики, оскільки тестування зазвичай є останньою фазою процесу розробки перед випуском продукту. На ньому команда вибирає, які завдання вона буде виконувати за наступний спринт із тих, які вже обговорювали на Backlog Refinement. На мітингу складають список завдань, їх розподіляють між командою та пріоритезують. QA важливо врахувати свою зайнятість, чи встигне він закінчити заплановану роботу.

Як і зазвичай, за рівнями QA-фахівців поділяють на Junior, Middle та Senior. Рівні відрізняються набором технічних навичок та здатністю самостійно розв’язувати робочі завдання. Але найчастіше межа між ними розмита, тому дедалі частіше використовують терміни формату Strong Junior, Middle+ тощо.

Я буду говорити, спираючись на наш продукт Teamwork Commerce. Для позиції QA Engineer в компанії Cloud Works вкрай важливо базове технічна освіта. Але якщо говорити про початкові вимоги, то це технічний ВНЗ. Усі знання варто розділити на теорію тестування та технічну базу. Manual QA Engineer займається ручною перевіркою програмного забезпечення, яке повинно відповідати вимогам та не містити в собі дефектів та помилок. ПЗ перевіряється як з погляду розробників, так і з погляду клієнтів.

Має достатній набір навичок для того, щоб бути автономною одиницею в рамках більшості задач, а також релевантний досвід, який допоможе попередити деякі помилки на етапі планування. Також я зустрічав думку, що мідл здатен менторити джунів, але я б не сказав, що це буде повноцінний менторинг — радше інструкції для конкретних проєктів. QA набагато більше впливає на цикл розробки, це фахівець, який залучений на кожному етапі розробки ПЗ, від обговорення вимог до продукту аж до фінального його релізу. QA також аналізує помилки, стан процесів і покращує їх.

Професія постійно розвивається, весь час з’являються нові технології і рішення. Рядовий QA-інженер у GameDev принаймні базово повинен розуміти сертифікаційні вимоги до ігор на різних платформах, а також вимоги щодо продуктивності та використання пам’яті. З більш детальною інформацією можна ознайомитись  у матеріалі DOU «Хто такий QA в ігровій індустрії». Всередині процесу QA виділяють процес Quality Control – контроль якості продукту. QC-фахівці аналізують результати тестування і відповідають за виявлення і знищення дефектів в продукті.

No Comments

Post A Comment